Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 



Amerikai csirkeszárnyak fokhagymás - zöldfűszeres mártogatóssal

Ez egy egyszerű recept, viszont nekem egyik nagy kedvencem. Véletlenül óriás csirkeszárnyakat sikerült venni, így a szárnyak kb akkorák lettek, mint egy kisebb comb. Egy baj van ezekkel a szárnyakkal :-) irtó hamar elfogynak és akkor már megint kell valami kaját készíteni :-))

Hozzávalók:
12 db csirkeszárny,
só,
bors,
liszt,
tojás,
zsemlemorzsa,
szezámmag,
olaj a sütéshez.

A mártogatóshoz:
2 dl tejföl,
2 ek tehéntúró,
1 db uborka meghámozva, lereszelve,
1 cikk fokhagyma összetörve,
só,
bors,
1/2 csokor petrezselyemzöld felaprítva.

Elkészítés:
Először elkészítjük a mártogatóst.
A hozzávalókat összekeverjük és kb 1-2 órára hűtőbe tesszük.

A csirkeszárnyakat megmossuk, feldaraboljuk, végeiket levágjuk, fűszerezzük és bepanírozzuk. Olajsütőben, kis adagokba, ropogósra sütjük. Párolt rizs vagy sült krumpli illik hozzá.

Ananászos csirke

Hozzávalók:

Étolaj: 1/2 liter,
Csirkemell: kb. 10 dkg,
Keményítő,
Víz,
Só,
Ananász,
Cukor,
Ecet,
Na-glutamát (kínai só)

Elkészítés:
1. A filézett csirkemellet apró kockákra vágjuk. A húst beletesszük egy edénybe, majd összekeverjük keményítővel és vízzel. A húsnak enyhén iszapos állagúnak kell lennie: ügyelni kell arra, hogy se ne maradjon száraz, se ne legyen túl nedves (nem lehet víz/ folyadék leülepedés az edény alján!). Kevés sót kell keverni hozzá. Álljon a hús a keményítőben kb. 5 percet.

2. Bő (forró) étolajba helyezzük a csirkemellet, 1-2 percig sütjük, amíg sárgás-ropogós nem lesz a tészta. Ha kész, félretesszük, az olajat leöntjük.

3. A wokban kis hőmérsékleten kevés vizet melegítünk, amibe bedobáljuk az ananászdarabokat.

 

 

Csőben sült balzsamos szilvás pulykamell

Hozzávalók:

- 800 gr pulykamellfilé
- 200 gr füstölt sajt
- 4 dl főzőtejszín
- 6 evőkanál balzsamos szilvalekvár
- só
- bors

A pulykamell szeleteket kiklopfoljuk és forró serpenyőben elősütjük. A füstöltsajttal és a szilvalekvárral rétegezve hőálló sütőtálba rakjuk, leöntjük a tejszínnel és alufóliával letakarva, a sütőben készre sütjük. Tálalhatunk hozzá rizst, vagy hagymás krumplit

Csípős pulykamellcsíkok

 

Hozzávalók:

50 dkg pulykamellfilé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 chilipaprika
- 1 ek gyömbérpor
- 10 ek szójaszósz
- 10 ek olivaolaj
- 2 szál póréhagyma
- 3 szál sárgsrépa
- 10 dkg gomba

 

Elkészítése:

A pulykamellet hosszúkás csíkokra szeleteljük. Elkészítjük a szójaszószból, az oliva olajból, az áttört fokhagymából és felszeletelt chilipaprikából a pácot. Ebbe forgatjuk meg alaposan a felcsíkozott hús és egy órát pihentetjük.

Ez alatt felkarikázzuk a póréhagymát, vékony csíkokra szeljük a sárgarépákat, majd a wokban kevés olajon megpirítjuk a zöldségeket. Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A gombákat félbevágjuk és a zödségekhez keverjük. Ha zöldségek elkészültek (5-8 perc), kiszedjük őket és a  bepácolt, pihent húsokat pirítjuk meg, majd visszatesszük a zöldségeket és jól átforgatva összemelegítjük.

Főtt rizzsel tálaljuk.

Rozéra sült kacsamell

Hozzávalók:

-4 db kacsamell
- 1 liter zöldséglé
- 200 gr polenta (puliszka)
- 2 dl tej
- 15 dkg szeletelt, pirított mandula
- só
- bors
- 4 evőkanál narancsos répalekvár

A kacsamellet beirdaljuk, majd serpenyőben, a bőrével lefelé addig sütjük, míg a zsírját kiengedi. Ezután 80 fokos sütőben 20-30 perc alatt rózsaszínre sütjük. A zöldséglevet felforraljuk, beleöntjük a polentát és a vajat. 1 percig forraljuk, majd fedővel letakarva 10 perc alatt készre pároljuk. Hozzákeverjük a 2 dl tejet és a pirított mandula szeleteket. Narancsos répalekvárral tálaljuk.