Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Buzsáki tányéros:

Elkészítés:

Egy evőkanál zsíradékon világosbarnára pirítunk 2 evőkanál lisztet a

kuktában, a lángról elvéve 1 csapott mokkáskanálnyi pirospaprikával

fűszerezzük. Engedjük fel állandó keverés mellett vízzel.

Pároljuk meg kicsit a hagymát két evőkanálnyi zsiradékon. Pirítsuk meg

rajta a kockára vágott marhahúst, majd öntsük fel vízzel, hogy ellepje,

és kis lángon tűzön, fedő alatt főzzük félig puhára. Rakjuk hozzá a

sérgarépát és fehérrépát, fokhagymát, krumplit, uborkát, paprikát és

sózzuk, ízesítsük.

Ha megfőtt, világos paprikás rántással pépesítsük.

A tányérokba néhány kanál tejfölt rakunk és erre merjük a forró levest.

Tanácsok:

A kovászos uborkától kissé savanyú lesz az ize,de épp ezért nagyon finom leves.

Az én Betyárgulyásom:

Elkészítés:

A hagymát megdinsztelem, belerakom a bacon szalonnát, s ha már sül bele

mehet a felkockázott marhacomb és a fölszeletelt kolbász. Kicsit

pirítom őket együtt, majd meghintem pirospaprikával és felöntöm vízzel. A

gombát apróra szeletekre vágom és azt is bele öntöm a levesbe. Óvatosan sózom és

borsozom, mert az alapanyagok már tartalmaznak bőven fűszert. Félidőben

a felaprított burgonyát is bele dobom. Ha a marhahús már elég puha,

beleszaggatom a galuskát. (A tojást a puha vajjal összekeverem, sózom és

annyi lisztet rakok hozzá, hogy az lágy masszát eredményezzen.

Húsos rakott derelye:

Elkészítés:

Összegyúrunk
35 deka lisztet egy egész tojással. csipet sóval meg annyi vízzel, hogy
rugalmas, de kemény tésztát kapjunk, és cipóban, letakarva egy óráig
pihentetjük. Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk, egyik felére egyenlő
közökben töltelékhalmokat rakunk, és az üres tésztalapot ráborítva a
közöknél lenyomkodjuk. A tésztát. derelyemetszővel szétvágjuk. (A
töltelékhez ledarálunk 25 deka párolt vagy sült marha-, illetve
sertéshúst. és egy kis fejnyi, apróra vágott vöröshagymán átpároljuk,
sóval, törött borssal ízesítjük.) Két liter vizet forralunk. két
húsleveskockával meg egy kiskanál sóval ízesítjük. és kifőzzük benne a
derelyéket. Szűrőkanállal kiszedve, négy deci tejföl, egy tojássárga,
10 deka reszelt sajt, meg csipet reszelt szerecsendió keverékével
rétegezve, tűzálló tálba rakjuk. Tetejére is mártás kerüljön. Tálalás
előtt a forró sütőben addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lett.
(A
főzővizét átszűrjük. belevágunk apróra egy csokor friss petrezselymet,
és anélkül. hogy felforralnánk, levesként tálaljuk.)

Bolognai Makaróni:

Hozzávalók:

40 dkg makaróni tészta, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evôkanál vaj, 1
vöröshagyma, fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, fél zeller,
15 dkg füstölt kolbász, 20 dkg sovány marhahús, babérlevél, kakukkfû, 2
evôkanál paradicsomszósz, 1,5 d

Elkészítés:

A marhahúst a kolbásszal együtt ledaráljuk. A kockákra vágott szalonnát
kiolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, majd ezen fonnyasztjuk a hagymát.
Rátesszük a felkockázott zöldségeket, majd a kolbászos darált húst.
Fûszerezzük, és tovább pirítjuk. Belekeverjük a paradicsompürét, a
leveslét, babérlevéllel és kakukkfûvel ízesítjük, mérsékelt tûzön
puhára pároljuk, közben kevergetjük. Akkor kész, ha minden megpuhult,
és a mártás sûrû lett. A makarónit bô, sós vízben kifôzzük, leszûrjük,
hideg vízzel leöblítjük, kevés olvasztott vajjal elkeverjük. A
tányérokra tett tésztát, leöntjük a raguval. A reszelt sajtot adunk
mellé

Gulyásleves csipetkével:

Hozzávalók:

50dkg
marhahús, 1 nagyfej hagyma, 1 ek. olaj, 1 ek. pirospaprika, só, bors, 1
zöldpaprika, 1 paradicsom, 10dkg sárgarépa, 10dkg fehérrépa, csipetnyi
őrölt kömény, 40 dkg burgonya A csipetkéhez: 10dkg liszt, 1 tojás, só

Elkészítés:

A
húst megsózzuk, megtisztítjuk, felkockázzuk. A finomra vágott hagymát
üvegesre pároljuk az olajon, lehúzzuk az edényt a tűzről (mert a
pirospaprika gyorsan odakap és akkor keserű lesz), megszórjuk a
pirospaprikával, beletesszük a húst és közepes tűzön, állandóan
kevergetve, néhány percig pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és
lefedve, lassú tűzön saját levében, majd puhára pároljuk. Ezután
hozzáadjuk a megtisztított, elnegyedelt sárga- és fehérrépát. Közben
elkészítjük a csipetkét: az alapanyagokból kemény tésztát gyúrunk,
vizet nem teszünk hozzá!! Borsó nagyságú darabkákra csipkedjük,
belisztezett deszkára terítjük. A burgonyát meghámozzuk, kisebb
kockákra vágjuk, a zsírjára pirított zöldséges húshoz keverjük néhány
percig együtt pároljuk, majd fölöntjük kb. 1-1,2 l vízzel.
Felforraljuk, beletesszük a karikára vágott zöldpaprikát, a
meghámozott, elnegyedelt paradicsomot, ízlés szerint utána sózzuk.
Fűszerezhetjük még egy kevés őrölt köménnyel és lassú tűzön puhára
főzzük. A csipetkét csak a legvégén tesszük bele, mert 5-6 perc alatt
elkészül. Kínálhatunk mellé cseresznyepaprikát is, mert van aki
csípősen szereti.

Sólet

Hozzávalók:

40 dkg tarkabab 50 dkg marhahús 1 nagy libacomb 25 dkg füstölt libahús
kevés liszt 20 dkg gersli 2 fej vöröshagyma 1 kanál libazsír

Elkészítés:

A babot elôzô nap beáztatjuk. A hagymát felaprítjuk, a zsíron üvegesre
pároljuk. Meghintjük egy kanál liszttel, majd hozzáadjuk a húst és a
füstölt húst, a lecsepegtetett babot. Rövid ideig pároljuk, majd
hozzáadjuk a gerslit. Felengedjük vízzel, úgy, hogy ellepje. Óvatosan
sózzuk, mert a füstölt hús is sós. Három órán át fôzzük lassú tûzön,
majd tegyük sütôbe, és öt órán át kis lángon fôzzük tovább. Tehetünk
bele fôtt tojást is.,

 Pusztapörkölt:

 

Hozzávalók:

15 dkg v. hagyma 2 gerezd fokhagyma 40 dkg marhahús 60 dkg burgonya 2-2
paradicsom és paprika köménymag pirospaprika só olaj

Elkészítés:

A hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a köménymagot,
megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a kockára vágott húst.
Megsózzuk, fedő alatt megpároljuk. Ha a hús félig puha, beletesszük a
paprikát és paradicsomot, a feldarabolt burgonyát. Letakarva készre
pároljuk. Pusztapörkölt, más néven pincepörkölt Ugyanúgy készítjük,
mint a marhapörköltet, azzal a kiegészítéssel, hogy amikor a hús
majdnem puha, cikkekre vágott burgonyát teszünk bele. A burgonyával
együtt adjuk hozzá a zöldpaprikát és a paradicsomot. Úgy tálaljuk, mint
a marhapörköltet, természetesen köretet nem adunk hozzá

Kolozsvári töltött káposzta:

Hozzávalók:

6 személyre: 60 dkg disznódagadó. 6 szelet 10 dkg-os disznóborda, 40
dkg marhahátszín, 15 dkg füstölt .szalonna, 10 dkg zsír, 4 dl tejföl,
1,50 kg .savanyú káposzta, 1 nagyfej .savanyú káposzta, 1, dkg
pirospaprika, .kevés bors, 8 dkg liszt, 2 tojás, 10 d

Elkészítés:

A disznódagadót a marhahússal együtt ledaráljuk. A rizsi 10-15 percig
vízzel, fedő alatt pároljuk. A hagyma felét zsíron átfuttatjuk. A
rizst, a hagymát pirospaprikával összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk
és összedobozzuk. A fejes káposztát levelekre szedjük, és a fűszeres,
rizses húskeverékből annyit göngyölünk a levelekre, hogy tetszés
szerinti nagyságú töltelékeket kapjunk. A hagyma fennmaradó részét
karikákra vágjuk, és a káposztához adjuk. Zománcos edényaljára egy sor
savanyú káposztát teszünk, rá egy sor tölteléket rakunk, s ezt
megismételjük. A tetejére savanyú káposztát tegyünk. Hideg vízzel
felöntjük úgy, hogy a káposztát ellepje. Tetejére darált fekete borsot,
pirospaprikát hintünk, tejföllel leöntjük, és lassú tűznél keverés
nélkül 3 órán át főzzük. Mire az ízek, zamatok kialakulnak, a
töltelékben a hús megpuhul. A tálalótál aljára helyezzük a vágott
káposztát, és a tetejébe vagy mellé rakjuk a töltelékeket, melyeket
kakastaréjszerűen sütött és pirospaprikában megforgatott
szalonnaszeletekkel és egy-egy szelet pirosra sütött natúr
disznóbordával díszítünk. Forrón tálaljuk.,

 Marhahúsleves:

 

Hozzávalók:

1 kg marhahús,
l kg levescsont,
3 szál sárgarépa,
2 szál fehérrépa,
l db karalábé,
1 db zeller,
néhány levél kelkáposzta,
l fej vöröshagyma,
2-3 db gomba,
só,
5-6 szem bors,
ízlés szerint darab gyömbér.

Elkészítés:

A húst és a csontot hideg vízben főni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget.
Fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük.
Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel.