Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mézeskalács készítése nagyon egyszerű és gyorsan megvan. Álljon itt a recept, amilyen rövid, olyan rövid idő alatt el is készül a süti. De nem lesz túl kemény? Jogos a kérdés, hiszen mindenki ismeri a kőkemény, fogatpróbáló, frissnek nevezett kődarabot. A finom és puha mézeskalácsnak mindössze egy titka van: nem szabad túlsütni! Amikor még azt gondoljuk, hogy biztos nyers, akkor már jó!

A recept: fél kg meleg mézben oldjunk fel 10 dkg vajat vagy margarint, majd adjunk hozzá fél kg lisztet, 10 dkg cukrot, 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, 1 csapott kávéskanál szódabikarbónát. Citromhéjjal, fahéjjal, esetleg szegfűszeggel ízesítjük. Fél cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a mintákat. Tetejét tejfölös tojássárgájával megkenjük, és díszítjük.

Személyreszabott, azaz személyresütött mézeskalács karácsonyra A tészta nyersen nagyon jól vágható és formázható. Cukormázzal pedig szebbnél-szebb mintákat rajzolhatunk rá. Ha a megajándékozandó szereti a sört, korsóformájúra vágjuk a sütiket és tehetünk rá cukorhabot is. Ha nagyon ügyesek vagyunk, barátunk arcvonásait is ráálmodhatjuk egy sütire. Írjunk szavakat a sütikre, és a megajándékozott vicces szövegeket is összeállíthat egy-egy süti „szavaiból”. Törekedjünk rá, hogy minden egyes süti kedves és személyes témájú legyen. Az elkészült mézeskalácsokat tegyük egy szép dobozba. Az ajándékátadás után akár a fára is felkerülhetnek, de egy szép tálon elrendezve az ünnepi asztalon is jól mutatnak.

És még egy jó tanács: ne együk meg készítés közben az összes sütit csak azért, mert nem lett elég szép! A végén még nem lesz mit becsomagolni!